Finansal teknolojilerin(FinTek) Gelişmesi ve Dijital Dönüşüm Kanunu İhtiyacı

Finansal Teknolojiler her geçen gün hayatımıza daha fazla nüfuz ediyor.

Özellikle bulut veri depolama teknolojileri ile büyük veri merkezlerinde kendi içinde işlenen veri yönetiminin buluta taşınacağını ve bankacılık teknolojilerinin bu anlamda büyük bir değişime uğrayacağı kaçınılmaz hakikat.

Bugüne kadar işletim sistemleri uygulamaları ile bilgisayar teknolojilerini çalıştırmak; internet tabanlı iletişimi sağlamak kullanılıyordu.

Artık büyük veriyi yönetmek için daha kapsamlı ve ayrıntılı işletim sistemlerine ihtiyaç var.

Bu anlamda finansal teknolojilerle ilgili mevzuatta yapılacak düzenlemelerde bu yeni teknolojilerin hukuk formasyonu ile değerlendirilmesi önemli hale geldi; Kişisel Verilerin Korunması, E-Ticaret sözleşmeleri,

Bankacılık ve Sigortacılık alanında Bilişim Suçları ve dijital paralar, kripto paralar ile ilgili hazırlıklar dikkatle takip edildiğin de bulut veri depolamaları, siber güvenlik ve dijitalleşmiş üretim modelleri gibi alanların gelişmesi, katma değer yaratması, iş ve işlemeleri hızlandırması aynı zamanda riskleri ve istismar alanlarını ortaya çıkarmaktadır.

Yaşanılan pandemi  süreci sonrası pek çok finans kurumu 2021 yılının ilk 6 ayında dünya genelinde fintek yatırımları rekor kırdı ve 57 tane 100 milyon dolar üzerinde mega yatırım ortaya çıktı. Bunların 11 tanesi halka arz edildi, 67 birleşme satın-alma ile bugüne kadar tarihin bir yarı yılda yaşanan en yüksek çıkışı(exit)yaşandı.

Salgınla alternatif finans araçları, dijital paralar, uzaktan ödemeler, E Ticaret  ve kripto para saklama ve yatırım girişimlerinin hızla artması ve Facebook, Apple, Microsoft, Google ve Amazon gibi BİGTECH firmalarının finansal teknoloji yatırımlarına yönelmesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu alanlarda hukuki düzenleme ihtiyaçları ve çalışmaları artırmış durumda..

Ulus üstü şirketlerin, bankaların, finans kurumlarının yatırım ve araştırmalarını hızlandığını ve finans sektörü dijitalleşme ve bilişim yönetişimi alanlarında gelişimine yöneldiği bu süreci başta; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi,Bakanlıklar, Merkez Bankası, BDDK ve diğer kurumlarımızın yönetmelik ve tebliğlerle düzenlemeleri yetersiz kalacaktır.

Bu bağlamda; Dijital Dönüşüm Kanunu ile tüm şirketlerin, kamu kurumlarının, finans kuruluşlarının başta siber güvenlik, dijitalleşme ve teknolojik dönüşüm ihtiyaçlarını karşılayacak çağın gereklerine uygun bir düzenleme yapılması ve bu kanun yapım sürecinde tüm devlet kurumlarının, özel sektör temsilcilerinin, akademisyenlerin ve hukukçuların Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda ihtiyaç,talep ve çözüm önerilerinin bir araya getirilmesi elzemdir.

Yeni Dijital Dünyadaki gelişmelere; Tebliğler, Yönetmelikler ve dünyanın tümünde yapılan genel tanımlamalar ile yapılan düzenlemeler ile değil,

Kanun yoluyla kendi milli ilkelerimiz, altyapımız ve özgün hukuk kurallarımızı ortaya koyarak yön verebiliriz.

                                AVUKAT C.GAZİ KULANTAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.